Skip to main content

Estudiants d’Elisava creen uns reposabraços per fer més accessibles els bancs de les estacions de metro de Barcelona

Notícia

Un equip de nou alumnes del grau en Disseny i del grau en Enginyeria de Disseny Industrial d’Elisava ha dissenyat uns reposabraços per als bancs de les andanes del metro de Barcelona per fer més accessible aquest transport públic.

Image
Metro

La iniciativa, impulsada per TMBinnova, l’àrea d’innovació de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), neix amb l’objectiu de fer les estacions de metro més adequades a les necessitats de les persones amb diversitat funcional. És, alhora, una oportunitat per donar resposta al reial decret estatal i al nou decret d’accessibilitat de Catalunya, que fa obligatòria la instal·lació d’aquest tipus d’elements.

Materials reciclats i mínima petjada ecològica

Els reposabraços han estat fabricats a partir dels tubs d’acer inoxidable d’autobusos retirats del servei i en procés de desballestament, de manera que s'ha donat així una nova vida útil a aquests materials de rebuig. A més, en el procés de fabricació s’han minimitzat els processos industrials per fer-lo més sostenible i garantir la mínima petjada ecològica.

El prototip resultant és universal —pot adaptar-se a tots els bancs de la xarxa de metro de Barcelona— i ergonòmic, amb un perfil rodó més còmode per a l’usuari i amb una superfície rugosa per afavorir-ne la subjecció. Els reposabraços permeten a l’usuari arrepenjar-s'hi a l’hora de seure o aixecar-se, i estan ubicats en els bancs alineats amb les portes dels vagons per a usuaris amb mobilitat reduïda.

Prova pilot de sis mesos

Els usuaris i usuàries del metro de Barcelona ja poden provar els reposabraços a les estacions d’Universitat i de la Sagrera de la línia L1, i la prova pilot s'estendrà durant sis mesos, durant els quals podran expressar la seva opinió mitjançant enquestes en línia o presencials, o bé codis QR propers als reposabraços.

El projecte s’ha realitzat sota la direcció estratègica de la Unitat d'Innovació del Barcelona centre de Disseny (BcD), s’emmarca en el procés d’economia circular engegat per TMBinnova, i ha estat tutoritzat pels professors d’Elisava Salva Fàbregas i Tona Monjo; Eugènia Marti, directora del Departament d’Innovació del Barcelona centre de Disseny, i els departaments d’Innovació, Accessibilitat i Usuari de TMB.

A propòsit d'aquesta iniciativa, Elisava i Barcelona centre de Disseny han produït una exposició itinerant que ja ha passat pel Disseny Hub Barcelona i que es pot visitar fins al 6 d’abril a l’Espai Mercè Sala de TMB. Posteriorment, es traslladarà a l’Espai Atri d'Elisava, on romandrà oberta del 13 d’abril al 12 de maig.