Vés al contingut

Carla Roca: "Sempre ens hem proposat que Preparats.cat sigui la plataforma d’orientació preuniversitària de referència a Catalunya"

Notícia

Carla Roca, membre del col·lectiu UAlumni, va estudiar Periodisme a la UVic. Va començar a col·laborar amb l’Àrea de Màrqueting mentre estudiava, com a becària, i ja s’hi va quedar a treballar, gestionant el programa d’inbound marketing de Preparats.cat, així com les xarxes socials i les campanyes de publicitat online. Ja fa un temps que es troba plenament centrada en la gestió integral de Preparats.cat i en el rol de content manager, organitzant i generant els continguts del material informatiu i promocional dels graus i cicles de la UVic. 

Imatge
Carla Roca, preparats.cat

Per què va sorgir la idea de crear un programa d’orientació universitària des de la UVic?

 

A l’Àrea de Màrqueting de la UVic hem tingut un contacte constant des de sempre amb els estudiants en edat de començar la universitat. Quan tens aquesta connexió tan popera a través de xerrades o fires, parles molt amb ells del que necessiten i els preocupa. El 2013 vam decidir crear la web de Preparats.cat per aglutinar tota la informació que necessiten els estudiants entre 4t d’ESO i 2n de batxillerat o de cicle formatiu de grau superior (CFGS) sobre el treball de recerca de batxillerat, la selectivitat i la preinscripció universitària, entre altres temes.

La decisió sorgeix de voler oferir tota aquesta informació tan important per a l’alumnat, ja que sovint era difícil de trobar, i d’explicar-ho tot a partir de les seves necessitats i amb el seu propi llenguatge.

Preparats.cat és un canal de comunicació imprescindible per a la UVic per comunicar-se amb els futurs estudiants interessats en les carreres i cicles que fem a la nostra Universitat, però tenim la voluntat d’ajudar a qualsevol persona que necessiti orientació per decidir el seu camí acadèmic o resoldre dubtes. Aquest programa ens permet desenvolupar un màrqueting de continguts responsable i que s’alinea amb els objectius de responsabilitat social corporativa (RSC) de la Universitat. La UVic sempre ha defensat valors com la proximitat i l’acompanyament personalitzat, i creiem que Preparats.cat ha anat en la mateixa direcció.

 

Quins objectius us proposàveu amb aquesta iniciativa?

 

Volíem fer que la informació sobre l’accés a la universitat fos més fàcil de trobar, més entenedora i més conscient de les necessitats que té aquest alumnat. A més, des de l’inici que no ens vam limitar a proporcionar informació. També hem apostat per diversos recursos de creació pròpia que són molt útils per als estudiants: un test d’orientació, una calculadora de la nota d’accés a la universitat, un cercador de notes de tall, un assistent d’accés a la universitat o un consultori amb respostes personalitzades, entre altres.

Cada any es registren a la web milers de persones que confien en aquest programa i estem molt ben situats en el mercat de l’orientació acadèmica. Sempre ens hem proposat ser la plataforma d’orientació preuniversitària de referència a Catalunya.

 

Els estudiants que hi accedeixen, quins serveis hi troben? I quines són les consultes més freqüents?

 

Hi troben tota la informació necessària per fer un bon treball de recerca de batxillerat, per triar els estudis que volen fer, per estudiar per a la selectivitat i les proves d’aptitud personal (PAP) i per encertar-la a la preinscripció universitària. A banda d’informació, hi troben recursos virtuals que els permeten entendre de forma més fàcil diversos tràmits, notícies sobre novetats de graus universitaris i d’accés a graus o cicles, o també un consultori on poden enviar qualsevol dubte personal i que responem de forma personalitzada.

Ens pregunten molt pel que fa a la tria d’estudis, ja que molts estudiants estan molt indecisos o dubten entre estudis molt diferents. També tenen preguntes sobre el funcionament de la selectivitat o les assignacions a la universitat, sobre com canviar-se de carrera o sobre l’accés a la universitat des d’un de cicle formatiu de grau superior.

A banda, a mesura que han passat els anys, també ens hem proposat ampliar els col·lectius a qui volíem orientar i assessorar. També oferim informació i activitats específiques per a famílies i professorat de secundària, com xerrades online per poder estar al dia de les novetats de l’accés a la universitat o la selectivitat.

En una època en què tothom parla de la intel·ligència artificial i que cada cop és més fàcil trobar informació, creus que continuaran tenint sentit programes com aquest en el futur?

Definitivament, sí. Com a programa i plataforma online, nosaltres ens hem d’aprofitar de les possibilitats tècniques que ens ofereix la intel·ligència artificial per millorar els nostres recursos o oferir-ne de nous, però l’orientació personalitzada continua sent essencial. Els estudiants i les seves famílies valoren molt positivament tenir un contacte real que els pugui resoldre els dubtes, i algú amb qui puguin confiar i que els ajudi i orienti durant tot el seu procés.

L’educació superior es percep com una etapa molt important de les nostres vides i ens agrada confiar en algú que no es limita a donar-nos informació ambigua, sinó que l’adapta a cada persona i l’explica els cops que faci falta.

 

Com valores l’experiència d’aquests deu anys? Teniu alguna innovació prevista?

 

Els últims deu anys han sigut fantàstics perquè el projecte de Preparats.cat no ha deixat de sorprendre’ns. Cada any hem tingut molt bones dades de registres a la web, tot arribant fins a gairebé 40.000 persones en total. I la resposta dels estudiants, docents o famílies que atenem sempre és tan positiva que fa que fer aquesta feina sigui molt fàcil, ja que sempre estan molt agraïts.

Aquest curs, que celebrem els deu anys, hem renovat tota la imatge de marca i estem treballant en un redisseny integral de la web. A més, també estem preparant una nova versió del nostre test d’orientació i hem estrenat el pòdcast L’Habitació, que pretén tractar temes més socials que interessen i preocupen al públic adolescent.