Vés al contingut

Les Sortides Naturalistes a Osona 2024 ofereixen un munt d’activitats entre març i desembre

Notícia

El programa Sortides Naturalistes Osona 2024 ofereix un total de catorze activitats, de caràcter gratuït i obertes a tothom, que permetran un any més donar a conèixer l’entorn de la comarca, amb la seva flora i fauna. L’esdeveniment, que s’estendrà des d’aquest mes de març fins al desembre, està organitzat pel Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis (CERM) de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), el Museu del Ter, l’Ajuntament de Manlleu i el Grup de Naturalistes d'Osona - ICHN.

Imatge
Sortides naturalistes a Osona 2024

Entre les activitats previstes hi ha xerrades, tallers i sortides de camp. El tret de sortida serà aquest divendres, 15 de març, a les 19 h, amb la xerrada inaugural “Les orquídies a Catalunya”, a càrrec del naturalista i fotògraf de natura David Vilasís. En aquesta conferència, Vilasís s'endinsarà en el món de les orquídies i mostrarà imatges de les orquídies més representatives dels sistemes naturals catalans. Aquesta sessió tindrà un format híbrid: es podrà seguir de manera presencial al Museu del Ter de Manlleu i també en línia en directe al canal de YouTube del Museu del Ter.

L'activitat següent serà l’endemà, el dissabte 16 de març, quan començaran les sortides a l’exterior amb un anellament científic d’ocells a la desembocadura del riu Sorreigs al Ter. En aquesta jornada d’anellament, que es farà a partir de les 9 h, s’ensenyarà com identificar els ocells, com manipular-los i estudiar-los.

 

Sortides de flora i fauna

 

Del programa d’enguany, destaca la sortida de camp “Seguint els rastres i senyals de mamífers i ocells” per observar i reconèixer els rastres i senyals de mamífers i ocells, el 14 de desembre, a càrrec del naturalista Joan Culí. També es repetirà la jornada Bioblitz Osona, que aquest any es portarà a terme al Lluçanès, a la finca El Parés, de Sant Boi de Lluçanès, el 4 de maig, en què especialistes en diversos grups de flora i fauna, acompanyats per voluntaris, intentaran descobrir la biodiversitat que acull aquest espai natural.

A més, també hi haurà una sortida de descoberta geològica als xaragalls de Santa Eulàlia de Riuprimer, i diverses jornades temàtiques centrades en els peixos, les papallones, les libèl·lules, els bolets i la nit dels ratpenats. El taller Busquem petits geòlegs, per a infants de 7 a 12 anys, la sortida de descoberta geològica entorn del castell de Taradell i la celebració del Dia Mundial dels Ocells (5 d’octubre) completen les Sortides Naturalistes a Osona 2024.

Es pot consultar el programa sencer de les Sortides Naturalistes 2024 en aquest enllaç. Per participar en les activitats cal fer una inscripció prèvia mitjançant l’Agenda del Museu del Ter.

Les Sortides Naturalistes d’Osona compten amb la col·laboració del Grup d’Anellament de Calldetenes-Osona, Geòleg.cat, el Taller de Geologia, la Societat Catalana de Lepidopterologia, el Parc del Castell de Montesquiu i els ajuntaments implicats a les zones de realització de les sortides.